Mangel på vitamin B12 ses langt hyppigere i dag end tidligere. Det er ved at være en større problem i de vestlige samfund. Det handler ikke kun om at der kommer flere veganer og vegetarer, men fordi at folk løber rundt med mave- og tarm-problemer.
B12-vitamin er en fælles betegnelse for en gruppe kemiske stoffer, som ofte går under navnet cobalaminer. Vitamin B12 er livsnødvendigt og involveret i metabolismen af alle celler i kroppen. Det er uundværligt i forhold til at danne nye røde blodlegemer, og det medfører, at nervesystemet fungerer optimalt.
I naturen er det de bakterier og mikroorganismer, der er til stede i jorden eller i vandet, der producerer vitamin B12. Opdrættede dyr spiser størstedelen af vitamin B12 kosttilskud der er produceret i verden.
En velfungerende krop har den unikke egenskab at den meget effektivt kan absorbere, udnytte og bevare B12. Efter absorberingen har kroppen et B12 lager i leveren, som er stor nok til at holde kroppen fungerende i 3 år.
En sund krop er også en smart krop. Kroppen kan gen-absorbere B12 og skabe en cirkulation af den samme B12 i kroppen. Derfor vil normalt sunde mennesker ved resultat af denne gen-cirkulation faktisk have 20 til 30 års B12 lager.
Hvis man har skader på mave, tarme og bugspytkirtlen samt parietal-cellerne, som befinder sig i mavesækkens slimhinde og er ansvarlig for en optimal fordøjelse af mad, så vil man have svært ved at absorbere nok vitamin B12. Skader på krumtarmen, forhindrer især gen-absorberingen og afbryder cirkulation af B12 og det vil forårsage hurtigt udtømning af B12 lageret.
Derudover, kan disse sygdomme, samt operation, standse produktionen af et yderst vigtigt stof kaldet ‘intrinsic factor’. Dette stof bruges som den direkte optagelse af vitamin B12 i mave-tarm-kanalen.
Hvis man har mistanke om tarmsygdom eller B12 mangel er det vigtig at opsøge læge. For hvis man opdager B12-mangel for sent, kan der opstå permanente neurologiske skader.
Kost højt i fedt skader vores tarme
Talrige undersøgelser har fundet frem til, at kost og dens indvirkning på tarm-mikrobiota er tæt forbundet med fedme og metaboliske sygdomme. Forskellige diætkomponenter kan ændre tarmfloraen og påvirker dermed forekomsten og udviklingen af tarm-sygdomme. Usunde tarme absorberer færre vitaminer og mineraler.
Et studie undersøgte en høj fedt kost og hvordan den kunne ændre tarm-mikrobiomet og øge risikoen for tarmlidelser. Her fandt de klare resultater, nemlig at, kosten laver ændringer i tarmbakterieprofilen, der fører til stor risko for tyktarmsbetændelse.
Den typiske dansker spiser en vestlig kost, som har et meget højt indhold af fedtstoffer. Det er vigtig at undgå disse, så vidt som muligt; friturestegte fødevarer, kager, is, kød (samt forarbejdet kød som bacon, pølse, pålæg), Kylling, smør, margarine, olie, ost og mælk.
En sund kost med rigeligt af frugt og grøntsager giver fiber, som skaber gode bakterier og tarmsundhed. Generelt spiser folk 50% for lidt fiber i løbet af en normal dag. Derudover er det påvist, at fermateret fødevarer som surkål, kimchi, kombucha og vand-kefir kan forbedre funktionen af tarmbarrierne.
Risikoen for B12-vitamin mangel ved grønne diæter
Antallet af vegetarer og veganere vokser. Vitamin B12-spørgsmålet er blevet et trendy emne, hver gang en vegansk kost skal diskuteres. Den sædvanlige kilde til vitamin B12 for altædende dyr, er kødet fra andre dyr. Den åbenlyse konklusion vil for mange være, at dem der undgår at spise kød, vil få B12-mangel.
Der er lidt sandhed i denne bekymring, men i virkeligheden er det ekstremt sjældent at udvikle B12-mangel ved at følge sund plantebaseret kost. Chancen er 1 ud af 1 million.
Brug et øjeblik på at sammenligne de mulige konsekvenser af dine diætbeslutninger. Mennesker kan vælge at spise masser af B12-rige animalske fødevarer og undgå en ‘1 ud af en million chance‘ for at få B12 mangel. Men her efter skal man huske på at denne beslutning sætter dig i en større risiko gruppe:
– 1 ud af 2 har chancen for at dø for tidligt af et hjerteanfald/slagtilfælde.
– 1 ud af 7 chance for brystkræft.
– 1 ud af 6 har chancen for prostatakræft.
Ca. de samme odds resulterer til fedme, diabetes, osteoporose, forstoppelse, fordøjelsesbesvær og gigt. Alle disse sygdomme er forårsaget af en B12-tilstrækkelig kost.
Veganere som ikke spiser sundt har derfor også højere risko for at udvikle B12 mangel. Hvis vi kigger på de tilfælde hvor en vegetarer eller veganer har fået konstateret B12 mangel, så fortæller evidens også at disse personer lider af general underernæring. Underernæring fremmer aldrig en sund og fungerede krop.
I gamle dage levede vi tættere med husdyr og i blandt flere bakterier. Afføring fra køer, høns, får og mennesker indeholder store mængder B12. Mennesker ville derfor indtage meget mere B12 og andre bakterier bare ved at være til i deres miljøer. Tilbage i tiden ville man også finde B12 på ikke-sanitiserede vegetabilske fødevarer, som er lavet ved økologisk og biodynamisk landbrug, som bruger husdyrs afføring som gødning. Vores nutidig renlighed og sterile samfund har skabt mindre B12 rundt omkring i vores dagligdag.
Fakta om vitamin B-12
- B12-vitamin er en bakterie som dannes af mikroorganismer i jorden.
- Vitamin B12 er involveret i metabolismen af alle celler i kroppen.
- Kroppen kræver biokemiske reaktioner B12 for at fungere optimalt.
- Vitamin B12 (kobalamin) kan ikke produceres i kroppen – men det kan genbruges.
- Vitamin B12 skal man have udefra.
- Selvom vitamin B12 findes i animalske fødevarer, laves det ikke af planter eller dyr. Kun bakterier fremstiller biologisk aktivt vitamin B12. Kød opbevarer det blot, som derefter kan overføres igennem fødekæden af dyr, der spiser et andet dyr.
- Vores daglige behov for Vitamin B12 er mindre end 3 μg (mikrogram) om dagen – et μg (mikrogram) er en milliontedel af et gram (1/1.000.000 gram). Folk skal derfor kun udsættes for ekstremt små mængder af dette essentielle næringsstof.
- 2 til 5 milligram B12 bliver lagret i leveren til senere brug. Det betyder, at de fleste mennesker har mindst en treårig reserve-lager.
- Værdier over 150 pg/ml (picogram per milliliter) betragtes som normale, og niveauer under 80 pg/ml opfattes som B12-mangel.
- Vitamin B12 udskilles via galden og ind i tarmene. Her bliver det meste af B12 gen-absorberet af krumtarmen til fremtidig brug. Som et resultat af denne re-cirkulation tager det faktisk i gennemsnit 20 til 30 år at tømme sit B12 lager helt, og det er hvis man overhovedet ikke får B12 vitamin gennem kosten. Dette er nærmest umuligt, også på en fuldkommen vegansk kost, da man altid vil blive eksponeret for forskellige bakterielle kilder som indenholder B12, f.eks. menneskets tarm-bakterier, vegetabilske fødevarer med bakterier og andre urenheder i dagligdagen.
- Vitamin B12 kræver ‘intrinsic factor’ for at have en effektiv optagelse. Det er mavesækkens celler som producerer et stoffet, kaldet ‘intrinsic factor’. Efter fordøjelse af maden i maven kombineres dette stof med B12. Nu kaldes det for en “intrinsic factor-B12 kompleks” som rejser til krumtarmen, hvor det absorberes.
- Når mennesker får tarm- eller mave-sygdomme, hvor intrinsic factor’ ikke fungerer optimalt, så er der en anden metode for at optage B12. Denne metode har en meget mindre effektiv B12 absorberings process. Den kaldes “den passive absorption af B12”, og som også forgår i tarmene. Denne mekanisme bruger ikke ‘intrinsic factor’ og er derfor 1000 gange mindre effektiv. Her skal en patient indtage en stor dosis af oral vitamin B12 og så vil ‘passiv absorption’‘ korrigere B12-mangelen.
- For at være på den sikre side kan man tage B12 kosttilskud. Som hovedregel skal folk der følger en vegansk kost i mere end 3 år tage minimum 5 mikrogram (μg) supplerende vitamin B12 hver dag, eller hvilket svarer til minimum 25 mikrogram om ugen.
- Hvis du er gravid eller ammer er det vigtigt at tage minimum 5 mikrogram (μg) supplerende vitamin B12 hver dag. Der er beviser, der tyder på, at en mor under graviditet og amning er mere afhængig af B12.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188422/
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/blod/sygdomme/anaemier/vitamin-b12-mangel/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6642017/
https://academic.oup.com/jnci/article/105/23/1799/903901?login=false
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7354869/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17959839/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27833381/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31268137/
https://www.medicinenet.com/what_foods_are_high_in_fat/article.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8269411/
https://www.drmcdougall.com/education/information/vitamin-b12-deficiency-the-meat-eaters-last-stand/