Planter vinder over kød i verdensførste kød vs. planter undersøgelser. Yale University har en af de første undersøgelser liggende som omhandler plantebaseret kost og træning. Yale University er et stort forskningsuniversitet, som ligger i USA. Universitetet er meget anerkendt og meget gammel, da det åbnede for første gang i 1640’erne.
Studiet som denne artikel omhandler er trykt i ‘Yale Medical Journal’ i marts 1907, under navnet “The Influence of Flesh Eating on Endurance.” På dansk kan man oversætte det til: “Kødspisningens indflydelse på udholdenhed”. Det store studie er lavet af professor Irving Fisher, PH. D.
Irving Fisher blev født i New York den 27. februar 1867. Han dimitterede fra Yale University (B.A., 1888; Ph.D., 1891) og havde stillingerne som instruktør i matematik (1890-1891), vejleder i matematik (1891) -1893), adjunkt i matematik (1893-1895), adjunkt i stats- og samfundsvidenskab (1895-1898), professor i politisk økonomi (1898-1935) og professor emeritus (1935-1947).
Fisher skrev adskillige artikler og bøger inden for matematik, politisk økonomi, tuberkulose, kost og folkesundhed. Han var medlem af flere professionelle organisationer og foreninger, fungerede som præsidentrådgiver og var et aktivt medlem af forskellige sociale formål. Fisher døde i New Haven, Connecticut den 19. april 1947.
Studiet inkluderede en række eksperimenter, som havde til formål at finde ud af “påvirkningen af kødspisning på udholdenhed”. Undersøgelsen sammenlignede kød-spisende atleter, veganske atleter og stillesiddende veganere. I alt var der 49 personer som deltog i studiet. Resultaterne tydede på, at de, der undgår kød har langt større udholdenhed end dem, der spiser en almindelige amerikanske kost.
De stillesiddende veganere i studiet bestod mest af sygeplejersker og ansatte ved Battle Creek Sanitarium. Battle Creek Sanitarium var et verdenskendt kursted i Battle Creek, Michigan, USA. Det startede i 1866 på sundhedsprincipper, der blev anbefalet af *Syvende Dags Adventistkirken og blev fra 1876 til 1943 ledet af Dr. John Harvey Kellogg. Det var her, at Dr. John Harvey Kellogg opfandt Kellogg’s corn flakes, som vi alle kender.
*Syvende Dags Adventist kosten har store interesse blandt forskere, da de er nogle af de mennesker på jorden som lever i længst tid. Medlemmerne af den Syvende Dags Adventist kristne kirke er spredt over hele verden i 204 lande. Adventisterne følger vegetarisk diæt med stor vægt på fuldkorn, frugt og grøntsager.
Resultaterne af styrketest
I Yale studiet blev der brugt simple udholdenhedstests, som: ‘Armene vandret så længe som muligt’ og ‘knæbøjninger’.
Udholdenhedstesten med vandrette arme, målte hvor mange sammenhængende minutter deltagerne kunne holde armene ud vandret. De kød-spisende Yale-atleter var i stand til at holde deres arme strakt i cirka 10 minutter i gennemsnit. Veganerne klarede sig omkring fem gange bedre. Den maksimale tid for kødspiser var kun halvdelen af veganernes gennemsnit. Kun to kødspisere nåede 15 minutter, mens mere end to tredjedele af veganerne klarede det samme. Ingen af de kød-spisende atleter kom op på 30 minutter, men næsten halvdelen af plantespiserne kunne godt. 9 veganere overskred en time med vandrette arme. 4 veganere kunne holde til 2 timer, og 1 vegansk deltager blev ved i mere end 3 timer.
I knæbøjninger-testen var der 1 kød-spisende atlet som klarede mere end 1.000 repetitioner. Kød-spiser-gruppen lavede i gennemsnit 383 knæbøjninger, men de plantespisende atleter satte dem endnu engang til vægs. Veganerne laved i gennemsnit 927 repetitioner. Selv de stillesiddende veganere, som ikke trænede dagligt, klarede sig bedre end de kød-spisende atleter. De havde nemlig en gennemsnit på 535 dybe knæbøjninger.
Prøv at overvej det resultat igen! Selv de stillesiddende veganere overgik kødædere som trænede til konkurrence. I de fleste tilfælde var de stillesiddende plantespisere læger, hvor deres arbejde egentligt var at sidde på kontor hele dagen.
Restitutionstesten
Studiet havde også fokus på restitution, da man selv også i 1907 troede på proteiner kunne få folk til at restituere hurtigere. Resultaterne af restitution forbløffede forskerne. Der blev som sagt lavet utrolig mange dybe knæbøjninger, som gjorde alle ømme. Men ømheden var ekstrem blandt dem, der spiste kød.
Hvis vi tager et kig på de to veganere som lavede omkring 2000 knæbøjninger, så kunne den ene gå direkte ud på banen for at løbetræne efterfølgende. Den anden gik direkte videre på arbejde som sygeplejske.
Blandt kødspiserne nåede en atlet sin absolutte grænse ved 254 gentagelser, og var efterfølgende ikke i stand til at rejse sig fra knæbøjnings-stillingen ved sit forsøget til at nå 255 gentagelser. Han måtte bæres væk efter testen og var ikke i stand til at træne i flere dage. En anden kød-spisende atlet besvimmede og var svækket i flere uger efter testen.
Resultaterne kan man ikke stille spørgsmålstegn ved. De tyder på, at dem som spiser en “lav-protein- og ikke-kød-kost” har langt større udholdenhed end dem der spiser kød. Ja, planterne vinder over kød i en af verdensførste kød vs. planter undersøgelser. Hvorfor? Nogle professorerne havde den konklusion af studiet sagt, at det kunne ligne at animalske produkter indeholdt en form for “træthedsgift”.
https://nutritionfacts.org/video/the-first-studies-on-vegetarian-athletes/
https://archive.org/details/theinfluenceofflesheatingonenduran/page/n7/mode/2up